“Betul2 trasa keh!langan..” Ini 22 Selebriti, Rakyat Malaysia Tang!si Pemerg!an Mamat Khalid.

Media sosial sejak malam tadi dib4njiri dengan t4ngisan dan ratapan rakyat Malaysia yang terkes4n selepas mendapat berita pem3rgian pengarah Allahy4rham Mamat Khalid. Majoriti pengguna media sosial turut menzahirkan ucapan takziah kepada keluarga Allahy4rham yang mengh3mbuskan n4fas ter4khir pada usia 58 tahun sekitar pukul 12.30 pagi tadi. Selain ucapan t4kziah, net1zen termasuk golongan selebriti turut berkongsi memori dan pengalaman manis bekerja bersama Allahy4rham. Antaranya pelakon Que Haidar dan Sharifah Aleya.
“Antara pengarah terawal yang men.gesan bakat saya. “Bermula dengan satu iklan komersial seterusnya menghadiahkan saya watak Amy Mat Piah (Rock) dan Deris (Zo.m.bi Kampung Pisang). Al-Fatihah untuk abang,” ciap Que Haidar dalam Twitter. Sementara itu, Sharifah Aleya juga turut mengimb4u kenangan dan menzahirkan ucapan terima kasih buat Allahy4rham kerana telah mencipta watak yang hebat untuknya dalam filem Man Laksa. “Dia bertanggungjawab untuk sebuah watak yang paling diingati. “Allahy4rham mencipta, bawanya kepada kehidupan dan berinya masa depan. Terima kasih abang Mamat kerana meminjamkan saya watak Chah,” ujarnya dalam satu ciapan Twitter. Dalam pada itu, netizen yang juga peminat karya seni Allahy4rham tidak henti-henti menyenaraikan sekali gus men.gim.bau filem-filem hebat arahannya yang telah meninggalkan impak luar biasa buat penontonnya. “Selepas ini tiada lagi cerita lucu pada bulan puasa. Tenanglah dikau di alam abadi,” ucap seorang netizen. “Zaman kanak-kanak aku rasa lengkap dengan cerita dari Mamat Khalid. Betul-betul terasa kehil4ngan,” komen seorang lagi netizen. Sehingga kini, nama Mamat Khalid sohor kini dalam Twitter sejak malam tadi. PERNAH beberapa kali bekerjasama dalam filem, penyanyi Datuk Awie menyifatkan Allah.yarha.m Mamat Khalid satu-satunya bintang yang menyerlah dalam industri perfileman negara. Berkongsi momen terakhir dengan Mamat, Awie atau nama sebenarnya Ahmad Azhar Othman, 52, berkata, dia menerima mesej terakhir arw4h beberapa minggu lalu yang dianggap sedikit berbeza daripada kebiasaannya. “Beberapa minggu lalu arw4h ada mesej berbunyi ‘Love you bro, cepat-cepat s3mbuh’. Dia tidak pernah mesej begitu dengan saya sebelum ini. Kalau ber.gu.rau pun k4sar. Kemudian dia turut bertanya khabar. “Kali terakhir kami berjumpa pada tayangan Kampung Pisang muzikal. Arw4h disifatkan sebagai pengarah, sahabat dan abang yang baik kepada semua krew,” katanya. Awie berkata demikian kepada Sinar Harian yang turut menziarahi jen4zah Mamat di rumah Allahy4rham di Taman Ipoh Jaya Timur 1, Perak. WhatsApp Image 2021-10-24 at 12.39.55 PM Gambar kenangan Awie bersama arw4h Mamat Khalid. Hadir sama ialah Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu yang sempat meluangkan masa membacakan t4hlil serta menguc4pkan t4kziah kepada anggota keluarga arw4h. Tambah Awie, Alla.hyar.ham disifatkan sebagai seorang pe.riang dan sentiasa tenang walaupun raut wajahnya kelihatan gar4ng. “Dia peng.hibur di kala ada orang yang bermasalah di lokasi. Pada masa sama dia juga mengajar hingga semua pelakon dapat membawa watak mereka dengan baik.
Dia penghibur di kala ada orang yang bermasalah di lokasi AWIE PENYANYI / PELAKON
“Dia yang membawa saya hingga kekal dengan watak Husin. Sehingga ke akhir hay4t arw4h masih memanggil saya dengan nama watak itu,” katanya. Allahy4rham Mamat Khalid atau nama sebenarnya, Mohamad Mohamad Khalid telah mengh4mbuskan n4fas terakhir di Hospital Slim River, Perak, kira-kira jam 12.30 tengah malam pada Ahad. Allahy4rham meninggalkan isteri, Hasmah Hassan dan lima orang anak iaitu tiga lelaki, Mohd Khalid Amen, Mohd Khalid Adam, Mohd Khalid Zaffa dan dua perempuan iaitu Sara dan Nurhassanah. Jenaz4h Allahy4rham akan disembahyangkan di Masjid Jamek Idris Iskandar Shah, Sungai Rokam di sini sebelum dik3bumikan di Ta.nah Per.ku.bu.ran Islam Masjid Kampung Paloh. VIDEO Awie sebak:  Ini Artis-artis sebak ke.hi.lan.gan Pengarah terkenal Allah.y4rham Mamat Khalid:
 
Lihat siaran ini di Instagram
 

Siaran dikongsi oleh Rozita Che Wan (@rozitachewan1)

 
Lihat siaran ini di Instagram
 

Siaran dikongsi oleh Faizal Azumu (@faizalazumu)

 
Lihat siaran ini di Instagram
 

Siaran dikongsi oleh zul_ariffin (@zul_ariffin)

 
Lihat siaran ini di Instagram
 

Siaran dikongsi oleh Sharifah Shahora (@sharifahshahora)

 
Lihat siaran ini di Instagram
 

Siaran dikongsi oleh fizoomar (@fizoomar)

 
Lihat siaran ini di Instagram
 

Siaran dikongsi oleh Ummi Nazeera (@umminazeera)

 
Lihat siaran ini di Instagram
 

Siaran dikongsi oleh nazia mustafar (@naziamustafar)

Malam tadi, Mamat atau nama sebenarnya Mohamad Mohamad Khalid, 58, dilaporkan meningg4l dunia sekitar pukul 12.30 pagi ketika dalam perjalanan ke Hos.pital Slim River, Perak. Berita duk4 tersebut turut disahkan Setiausaha Agung Seniman, Hafiz Nafiah yang memaklumkan Allahy4rham telah dikejarkan ke hospital selepas pengs4n di restoran miliknya di Tanjung Malim. Jen4zah Allahy4rham disembahyangkan di Masjid Sungai Rokam pada pukul 11 pagi ini sebelum dikebumikan di Masjid Kg. Paloh, Ipoh, Perak. Sumber: K! ONLINE, IG

Leave a Reply

Your email address will not be published.