Main Ping pong Guna Mvlut, Atlet Paralimpik Mesir Ini Curi Tumpuan Netizen,- “Respect, Power Betul!”

Atlet Par4limpik dari Mesir, Ibrahim Hamadtou mencuri perhatian wargamaya dengan kebolehannya bermain suka ping pong menggunakan mvlut di sukan Paralimpik Tokyo 2020.

Menerusi laman sosial Twitter, sedutan aksi perlaw4nan Hamadtou, 48, men3ntang atlet Korea Selatan, Park Hong-kyu menjadi tular dan dijadikan sumber inspirasi ramai.

 

Pada perlaw4nan yang berlangsung pada minggu lalu, Hamadtou menggunakan mulvtnya bagi memegang bat pingpong dan melakukan pukulan servis menggunakan kaki namun tewas dalam pusingan kelayakan Kelas 6.

Kelas 6 terbuka untuk atlet yang dapat berdiri tetapi memiliki kelemahan pada lengan dan kaki mereka.

Difahamkan Hamadtou hilang kedua-dua belah tangannya sejak berumur 10 tahun ak1bat kem4langan kereta api.

Memetik laporan CNN pada tahun 2014, dia mula bermain ping pong pada tahun 1986 dan ini merupakan penampilan kedua Hamadtou dalam sukan Paralimpik selepas edisi Rio pada tahun 2016.

“Di kampung kami, kami hanya boleh bermain bola sepak dan ping pong pada waktu itu. Sebab itu saya bermain kedua-duanya.

“Logik untuk saya bermain bola sepak pada awalnya kerana keadaan saya tetapi saya memilih suka. ping pong kerana ia mencabar,” ujarnya.

Sementara itu di ruangan balas, aksi kebanyakan atlet Paralimpik ini ternyata membuka mata wargamaya tentang kehebatan dan semangat juang mereka meskipun kvrang up4ya.

Betul tu. Jarang tak seb4k la bila tengok mereka beraksi. Mereka mungkin kurang dari segi fizikal, tapi semangat mereka tinggi menggunung,” sokong seorang wargamaya.

Setiap kali aku tengok game dia, lawan dia macam bersalah bila attack tempat yang dia tak sampai. Lebih bahu atau bawah dada, dia lepas je,” luah seorang wargamaya.

Tengok acara renang bro, pergghh d4syat. Aku yang penat tengok diaorang berenang. Semangat diaorang kuat,” ujar seorang wargamaya.

Aku yang cukup s1fat ni pun tak reti main. Respect habis!” komen seorang wargamaya.

Ye do, since aku tengok Paralympic Tokyo ni aku sampai nak interview one by one. Especially yang takde t4ngan k4ki semua tu. Orang bvta pun masuk sport memang mind-blowing g1la,” kata seorang wargamaya.

Ping pong itself dah lah svsah nak main but he can do it using his mouth?! Lepastu wakilkan negara sendiri pulak tu aaaaa sed1hnya,” luah seorang wargamaya.

Weh sebab tu aku sem4ngat sangat tengok Paralimpik ni tau. So aku boleh rasa bersyukur dengan apa yang ada sekarang, Dan aku sangat kagum dengan Paralympians yang kur4ng up4ya tapi boleh buat more than that,” tulis seorang wargamaya lagi.

Sehingga kini, perkongsian tersebut mendapat lebih 8,000 tanda suka daripada warga Twitter.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Gempak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *