“Jgn smpai kita hεmpᾰs..” (Video) Rider Bεngᾰng Dgn sikᾰp Planggan & Dεdᾰhkan Tεkanan Dialᾰmi Undang Sεbᾰk.

‘Jangan sampai kita hempas makanan’, dunia ‘rider’ ke.coh dengan kere.nah pelanggan, pengawal keselamatan Satu rakaman video tular memaparkan penghantar makanan meng.hempas bung.kusan sarapan pelanggan men.cetus.kan perbualan hangat mengenai du.gaan saban hari dihadapi golongan berkenaan. Tin.dakan ‘rider’ itu men.cetuskan kebim.bangan ia memberi imej bu.ruk kepada pro.fesion penghantar makanan, namun pada masa sama, ia turut mendedahkan tekanan dialami mereka dalam melayan ke.re.nah pelanggan. Malaysia dila.por.kan mempunyai lebih 145,000 penghantar barangan dan makanan yang menggunakan motosikal, basikal atau berjalan dan juga rakan penghantar di seluruh negara. Ramai antara mereka bekerja sepenuh masa, selepas hilang pekerjaan atau menampung sara hidup yang ter.je.jas aki.bat pan.de.mik C.o.v.i.d-19. Dalam video berdurasi kira-kira dua minit itu, penghantar makanan berkenaan dikatakan berang apabila dilarang pengawal keselamatan memasuki kawasan perumahan untuk menghantar makanan ke unit kediaman pelanggan. Pelanggan pula enggan keluar mengambil makanan itu di pondok pengawal. Ke.ce.wa dan ma.rah, penghantar makanan itu dirakam meng.hempas bungkusan makanan pelanggan itu sebelum beredar daripada situ.

Ahmad berpandangan nama baik ‘rider’ harus dijaga.

Penghantar makanan yang mahu dikenali sebagai Ahmad, 40, ketika ditemui FMT, berpandangan tin.dakan meng.hempas makanan pelanggan tidak sepatutnya dilakukan. Katanya, tindakan itu akan mencemarkan nama baik penghantar makanan yang lain, maka sebolehnya Ahmad berkata, setiap penghantar perlu bijak mengawal emosi. “Tindakan ‘rider’ hem.pas makanan itu sebenarnya boleh mence.markan nama baik penghantar makanan yang lainlah. Orang lain pun nak cari makan juga, sebab bila penghantar lain buat hal, semua kena pukul rata, kami semua nanti dipandang serong,” katanya. Bagi penghantar makanan, Safii, 26 yang juga pernah berdepan situasi sama berkata, penghantar makanan perlu pandai menguruskan keadaan dan ambil tahu keadaan pelanggan mengapa mereka mahu bungkusan dihantar hingga ke depan pintu.

‘Rider’ perlu bijak tangani keadaan, kata Safii.

“Kita kena pandai urus keadaan macam cuba minta pengawal ikut (mengiring) kita, ta.kut mana tahu pelanggan tak sihat, tak boleh nak turun ambil, jadi boleh atau tidak kita kena pandai kawal sentiasa berbincang cara baik,” ujarnya. Persatuan Penghantar P-hailing Malaysia mengambil pendirian bersimpati dengan tekanan dihadapi ‘rider’ berkenaan sehingga meng.hem.pas bungkusan makanan pelanggan, sekali gus menjejaskan pendapatannya sendiri. Timbalan Presidennya, Abdul Hakim Abdul Rani, berkata pihaknya tidak menyalahkan penghantar makanan terbabit sepenuhnya, atas kegagalan memenuhi permintaan pelanggan berkenaan. Ini kerana penghantar itu tidak ada pilihan kecuali mematuhi arahan pihak pengurusan keselamatan yang me.larang.nya memasuki kawasan perumahan. Jelasnya, semua pelanggan sepatutnya memahami SOP yang dikuat kuasakan di kawasan kediaman mereka, manakala pihak pengurusan pula perlu memberi kerjasama dengan ‘rider’ terbabit dengan cara menghubungi unit rumah berkenaan. “Kami juga tidak men.yalahkan ‘rider’ tersebut mungkin kerana tidak mendapat kerjasama daripada pihak syarikat (keselamatan). Mungkin pada dasarnya, ‘rider’ terbabit boleh meletakkan pesanan di bilik pengawal,” katanya kepada FMT. Beliau berkata, dalam situasi itu pihak syarikat seharusnya memainkan peranan, sebagai contoh, mengeluarkan notis di aplikasi yang meminta pelanggan turun mengambil pesanan jika penghantar tidak dibenarkan menghantar pesanan ke pintu unit berkenaan. Sumber: mykmu, FMT

Leave a Reply

Your email address will not be published.