“Baby trcᾰmpak kluar..” Lelaki Ni Dedᾰh Dεtik2 Cemᾰs Bercuti Di Teluk Cempedak Buat Ramai Terkεjut

PERCUTIAN keluarga yang tidak akan dapat dilupakan sehingga bila-bila!

Itulah yang sesuai digambarkan dengan situasi yang menimpa keluarga ini apabila anak bongsunya ce.de.ra ga.ra-ga.ra se.ran.gan monyet!

Mengimbas kembali insiden yang berlaku pada 8 November lalu, Muhamad Firdaus Ismail berkata, ketika itu mereka sekeluarga yang menginap di sebuah hotel berdekatan Teluk Cempedak bercadang untuk menikmati makan malam di bandar Kuantan.

“Kami nak keluar makan, ketika itu petang. Saya tolak stroller anak kecil yang berumur setahun. Sampai kawasan parking, isteri dan anak-anak tunggu dekat seberang dan saya ke kereta sebab nak tukar se.lipar.

“Nampaklah sekumpulan monyet sedang ber.gayut-gayut dekat kawasan parking tu. Tiba-tiba monyet besar merenung dan macam ‘aim’ nak ser.gah saya. Saya berhenti, kalau saya teruskan mungkin ia akan atta.ck saya.

 

Lihat siaran ini di Instagram

 

Siaran dikongsi oleh mStar (@mstaronlineofficial)

“Walaupun saya berhenti berjalan, monyet besar tu perlahan-lahan turun dan macam nak datang ke arah saya. Saya patah balik ke arah famili sebab ri.sau.kan kes.elamatan mereka. Tengok-tengok monyet tu kejar. Selepas ia kejar, barulah saya start lari.

“Wife saya tolak stroller sebab nak selamatkan baby, tapi tak semena-mena stroller tak stabil dan baby ter.cam.pak keluar. Masa tu monyet betul-betul dekat stroller dah. Benda berlaku sangat pantas dan ke.lam ka.but,” kata lelaki berusia 36 tahun ini.

ambulans

Pihak hotel menghubungi ambulans untuk menghantar anak Muhamad Firdaus ke hospital.

Menurut Muhamad Firdaus, aki.bat in.si.den itu, anaknya mengalami ke.ce.deraan pada bahagian dahi dan bibir.

Tambahnya, sejurus selepas insiden itu, pengawal keselamatan di kawasan parkir tersebut yang menye.dari berlaku kekecohan segera ber.tindak menghalau kumpulan monyet berkenaan.

“Sekuriti hotel pun datang dan cuba handle… mereka segera bertindak call ambulans untuk bawa baby ke hos.pital. Alhamdulillah selepas doktor pe.rik.sa, buat x-ray semua, doktor sahkan tiada yang serius.

hospital

Ketika menerima rawatan di hospital.

“Anak kecil saya hanya luka rin.gan… bibirnya pecah sikit dan le.bam dahi. Memang niat nak keluar makan masa tu terbantut terus. Kami nikmati makan malam di cafe hotel je.

“Syukur, sekali lagi hotel beri layanan baik dan tanggung kos makan kami. Memang tin.dakan yang profesional dan bertanggungjawab,” ujar bapa kepada tiga anak ini lagi.

Kata Muhamad Firdaus, insiden tersebut bukan sahaja tidak akan dilupakan mereka sekeluarga, bahkan sedikit sebanyak membuatkannya sedikit trauma dengan haiwan berkenaan.

Saya harap pihak berkaitan agar ambil tindakan sebab kawasan ini kawasan tumpuan.

MUHAMAD FIRDAUS ISMAIL

“Kalau baby tak ja.tuh, saya mungkin anggap ia insi.den biasa saja. Tapi bila baby ja.tuh dan ce.de.ra pula tu, saya rasa sikit trau.ma. Lagi-lagi bayi saya adalah anak istimewa. Tengok monyet memang ge.ram sebab ta.kut benda sama berulang,” ujarnya yang menetap di Muar, Johor.

Tidak menyangka videonya menjadi tular, Muhamad Firdaus berkata dia sekadar berkongsi pengalaman agar apa yang berlaku dijadikan peringatan kepada pengunjung lain dan dalam masa sama berharap agar pihak berkaitan mengambil tindakan susulan untuk mengelakkan kejadian seumpamanya menimpa orang lain.

“Dekat ruangan komen, rata-ratanya kongsi pengalaman masing-masing ketika berkunjung ke Teluk Cempedak.

abang 1

Anak sulung Muhamad Firdaus tidak dapat menahan ke.se.dihan apabila melihat adik bongsunya ce.de.ra.

“Bayangkan orang dari jauh atau orang dari luar datang nak bercuti, contohnya macam saya yang datang dari Johor, tapi ditimpa pula insi.den macam ini.

“Saya harap pihak ber.kai.tan agar ambil tin.da.kan sebab kawasan ini kawasan tumpuan… boleh jejaskan kehadiran pengunjung kalau ramai yang tak nak datang sebab ta.kut,” ujarnya lagi.

Sumber: mStar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *