“Org Ada Ilmu Seni Diɑniayɑi, Knapa Kεjɑm!”- Fauziah Nawi Bεngɑng Dgn Pro̞duksi?

‘1980-an dulu satu episod RM800, sekarang RM250, kenapa kej4m!’

Seniwati veteran, Fauziah Nawi menzahirkan ke.ke.ce.waan berhubung situasi pahit yang ditelan sesetengah penggiat seni apabila seolah-olah te.rpak.sa menerima bayaran tidak masuk akal pada zaman sekarang. Dalam erti kata lain, Fauziah, 58, sebenarnya berang dengan tin.da.kan tidak berperikemanusian sebuah rumah produksi drama yang enggan di.de.dah.kan identitinya kerana menawarkan bayaran RM250 untuk sebuah episod projek drama. Tegas dramatis yang juga aktivitis teater itu, kadar upah tersebut sangat tidak logik. “Permasalahan itu bukan berlaku kepada saya. Berlaku kepada pemain seni muda dan mereka mengadu kepada saya. Budak-budak baharu, mereka tidak tahu apa-apa dan dengan gaji sebegitu, mereka nak makan apa? “Saya tak nak dedahkan siapa produksi dan siapa anak seni men.gadu tapi tolonglah, mengapa ber.sikap ke.jam sampai begitu! Tak baik aniaya orang seni sebegini dan mem.buruk.kan industri kita yang memang sudah sedia tenat. “Zaman saya dahulu sekitar, 1980-an, sebuah episod boleh dapat bayaran RM800 kenapa sekarang turun sampai RM250? Kenapa ‘per.da.jal’ rezeki orang seni sampai tahap begini! Tak baik bagi cerminan bu.ruk ini buat anak-anak yang baru nak kenal industri,” katanya ketika dihubungi Kosmo! Online sebentar tadi. Pelakon Pembantu Wanita Terbaik Festival Filem Malaysia ke-12 itu turut mempersoalkan tindakan kebanyakan produksi drama sekarang yang bersikap pilih kasih. Dedahnya, mereka (produksi) lebih rela mela.bur wang lebih untuk pemen.garuh media sosial yang tidak sepatutnya berlaku.
 
Lihat siaran ini di Instagram
 

Siaran dikongsi oleh Fauziah Nawi (@fauziahnawi)

“Kalau ‘instafamous’, mereka bersungguh-sungguh bayar sampai RM3000 hingga RM5000 satu episod. Orang yang ada ilmu seni dianiayai sampai bayaran tak masuk akal (RM250 satu episod). “Budak-budak (pelakon) tambahan lagilah ada yang dibayar serendah RM80 satu babak atau episod. Itu belum tolak daripada ejen mereka. Entah-entah RM30 je masuk ko.cek. “Alasan mereka bagi, sekarang zaman pan.demik, semua kos terpak.sa ditolak. Adakah itu bermaksud ambil kesempatan dalam kesempitan lorang lain. Merosakkan industri dengan budaya kerja sebegini? Tolong fikir. “Saya tak sampai hati apabila ada budak-budak baharu bersemangat untuk kenal industri menga.du menerima bayaran seperti apa yang saya sebutkan. Ada juga pelakon-pelakon lama dianiaya dengan bayaran ‘ci.put’. “Sampaikan saya fikir, di Malaysia ini, kalau kalian sudah tua, bersara sahajalah. Tak usah sibuk berlakon dan lupakan sahajalah industri sebab kalian semua akan dianiayai dan tak dihargai. “Saya tak faham mana persatuan, perbadanan atau kementerian yang sepatutnya memperjuangkan nasib orang-orang seni sebab perkara ini tetap terus belaku sampai sekarang tidak terbela. Mana Seniman, Mana FDAM, mana PROFIMA dan lain-lain? Buatlah sesuatu,” getusnya.
 
Lihat siaran ini di Instagram
 

Siaran dikongsi oleh Fauziah Nawi (@fauziahnawi)

Kata pelakon yang cukup sinonim dengan karya berjudul Pon.don Bu.ruk itu, dia tidak kisah andai kelantangan suaranya ini menyebabkan produksi drama tidak berani untuk mengambil dirinya berlakon. “Rezeki daripada Allah. Kalau saya bercakap benar dan itu menyebabkan mereka (produksi) sakit atau terasa hati, itu bukan bidang kuasa saya. “Saya cuma tak nak industri seni kita terus dibu.ruk.kan dengan senario bekerja sebegini. Ke.sian para pemainnya terutama yang masih mahu mengenal bidang kerja ini,” luahnya. Terdahulu, Fauziah menerusi Facebook mendedahkan terdapat produksi drama yang enggan dia dedahkan indentitinya mengambil kesempatan dengan memberi bayaran tidak setimpal iaitu RM250 untuk satu episod. “Ada patut ke 20 episod dibayar RM5000 sahaja. Satu episod jatuh RM250. Ya Allah kejamnya!,” coretnya dalam Facebook. Sumber: K! ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published.