Saya Takkan Ambil Vaks!n,”Ellie Suriaty Hormat Keputusan Anak T0lak Vask!n

Menghormati keputusan dua anaknya yang men0lak untuk menerima vaks1n, pelakon Ellie Suriaty berkata lap0ran p0lis dibuat sebagai perlindungan jika mereka dip4ksa mengambil vaks1n.

Menurut Ellie, sekolah memberi pilihan sama ada mahu mengambil atau pun tidak, namun b1mbang ada kekangan kel4k sebagai contoh tidak dibenarkan menduduki SPM.

“Takut jadi paksaan bila kata its okay tak ambil vaks1n tapi nanti tak boleh duduk SPM. Anak saya 17 tahun dan anak perempuan saya 12 tahun dan akan masuk tingkatan satu. Takut nanti tak boleh daftar masuk sekolah,” katanya.

Kata Ellie lagi, mereka sekeluarga tidak akan mengambil sunt1kan vaks1n dan memilih untuk menceg4h v1rus tersebut dengan mengamalkan makanan sunnah.

“Orang yang ambil vaks1n kata dia guna vaks1n untuk menceg4h, baik, dan saya pun ada cara penceg4han sendiri menggunakan remedi semula jadi. Pagi-pagi saya sekeluarga akan minum air lemon campur madu dan letak cengkih serta kulit kayu manis.

“Tengahari kita minum habbatus sauda atau sumac yang dicampurkan dalam air atau masakan. Inilah cara kita, mungkin orang cakap kolot tapi sunnah Rasullulah, habbatus sauda adalah ubat segala penyakit kecuali mat1. Jadi saya takkan ambil vaks1n,” katanya.

Dalam pada itu, Ellie turut meluahkan rasa kas1han pada anaknya yang dikec4m teruk di media s0sial kerana men0lak vaks1n

“Saya dah biasa kena kec4m sejak jadi pemb4ngkang, jadi saya dah biasa. Selagi you bercakap menggunakan f4kta, pada saya bila netizen kec4m, kita tak mahu berg4duh.

“Azrell tiada niat nak menghasvt orang supaya t0lak vaks1n. Kesian kat dia. Tapi saya tak boleh stop dia daripada berkata perkara yang benar,” katanya.

Terdahulu, dua anaknya membuat lap0ran di Balai P0lis Taman Melawati bagi mempertah4nkan h4k mereka untuk men0lak sunt1kan vaks!n.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Rotikaya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *