[VIDEO] “Buat Lɑwak r*g*l pun..” Tulɑr Isu Pelɑkon Brgurɑu Tdak Sn0noh?. Ini Kata2 Ustz Adnin Bila Ditanya

Sejak sekian lama, lawak dan gu.ra.u sen.da lu.cah se.ring kita dengar, mahupun secara sosial dan juga menerusi media massa. Namun, tidak ramai yang tahu bahawa ber.g.u.rau senda lu.cah adalah salah di sisi agama. Menerusi sesi soal jawab di Instagram baru-baru ini, pendakwah bebas, Ustaz Adnin Roslan menjelaskan bahawa perbuatan ber.gu.rau senda tentang perkara lu.cah dan r..o.g..o…l merupakan satu dosa besar.
 
Lihat siaran ini di Instagram
 

Siaran dikongsi oleh Adnin Roslan (@ustazadnin)

Katanya, perbuatan melawak dengan unsur lu.cah juga tidak dirasakan kelakar dan memohon agar perkara seperti itu tidak berlaku lagi. “Apa pendapat tentang is.u r..o.g…o..l baru-baru ini? Ok sahabat sekalian, rakyat Malaysia sekalian. Pertama, r….o.g.o….l tu berdosa besar, buat lawak r….o.g…o..l pun ber.do.sa be.sar, buat scene r…o.g…o..l dalam movie pun berdosa besar. “Tolong stop buat la.wak lu.c.ah, tolong stop buat lawak dou.ble mea.ning, tolong stop tayangkan scene yang tak sepatutnya di movie dan drama. Benda ni tak lawak langsung,” tegasnya. Dalam pada itu, beliau turut menjelaskan tentang pendapat sesebuah lakonan lucah atau r..o.g.o…l dalam filem atau drama dilakukan demi memberi pengajaran kepada semua supaya tidak terikut dengan perkara tersebut. Kemudian, beliau turut berkata yang lawak berunsur l.u.c.a.h perlu dihindarkan daripada dimasukkan ke dalam karya-karya seni. “Niat tak menghalalkan cara. Nak elakkan r..o.g..o.l bukan dengan cara kita tayang benda tu. “Tak lawak langsung, takda benda lain ke nak gu.rau? Kreatiflah sikit kalau nak buat lawak pun. Takkanlah sebab nak buat lawak nak hiburkan orang kita sanggup ga.dai.kan agama buat benda-benda tak elok macam ini?” tutupnya. Sekadar Perkongsian Dan Jangan Lupa Komen Yang Baik Baik Sahaja.TQ Sumber: Gempak

Leave a Reply

Your email address will not be published.